Социално влияние

Преди сайтът да стартира през 2005 г. имало много различни и лесни методи за хората с обикновени компютри, които искали да пускат клипове в интернет пространството. С простия си интерфейс обаче, YouTube дава възможност на всички с интернет връзка да споделят видео материал, достъпен за целия свят. Ранен пример за социалното влияние на сайта е клипът, озаглавен "Bus Uncle", пуснат през 2006 г. Показва разгорещен спор между младеж и възрастен човек в автобус в Хонг Конг, след като младежа прави забележка на възрастния човек, че говори прекалено силно по телефона. Други примери включват инструменталисти, които записват в апартаментите си изпълнения на известни или не толкова песни. Така New York Times забелязва китарист от Южна Корея, Лим Йонг Юн, който записва в спалнята си свое изпълнение на една от най-известните композиции на Йохан Пахелбел, "Канон в ре мажор". Благодарение на YouTube китариста набира популярност и дори излиза на сцена с Джо Сатриани, един от най-известните американски китаристи на света.

Докато YouTube се разраства, много хора по целия свят набират популярност с клиповете, които пускат. Един от най-известните клипове в YouTube е "Charlie Bit My Finger", на който тригодишно момче се кара на едногодишния си брат, че го е охапал. До края на месец Ноември, 2010 г. клипа получава 245 милиона посещения.

Двете братчета от Англия продължават с участието си в клипове, заснети от баща им и се радват на огромна посещаемост в YouTube.