Критики към YouTube

Сайтът е блокиран в много страни, от които Китай, Мароко, Тайланд, Турция, Пакистан, Либия и т.н. поради дискриминиращо съдържание. През 2006-та година сайтът се забранява в Иран, тъй като е позволявал провокиращи клипове със съдържание, нарушаващо морални и социални граници. Смята се, че поводът за забраната е появата на клип, в който звезда от ирански сапунен сериал прави секс.

Сайтът многократно е съден поради съдържания, нарушаващи авторското право. При качване на видеоклип, всеки потребител вижда текст в удебелен шрифт най-отгоре на страницата, който изрично предупребдава да не се качват части от телевизионни предавания, филми, музикални видеоклипове, заснети концерти или реклами без разрешението на притежателите на авторските права. Warner Music Group решават и да предоставят списък от известни песни, с които YouTube да налага цензура на клиповете, в които е използвана песен без позволението на артиста.

Много от критиките са за противоречията на религиозна и политическа основа, позволени в сайта. Клипове с отричането на холокоста и катастрофата "Хилсбъроу" през 1989 г., в която 96 футболни фена от Ливърпул са жертви на футболното хулиганство. Един от най-големите недостатъци на сайта е свободата на словото. Всеки потребител има правото да коментира видеоклипове в сайта. Огромна част от коментарите под по-посещаваните клипове в YouTube обаче съдържат расистки и други дискриминиращи изказвания, в много случаи и заплахи. Вестник The Guardian отбелязва през 2009 г., че секцията с коментарите в YouТube е място, предимно за невръстни, невежи, неграмотни, сексисти, хомофоби и т.н., чиито коментари варират от агресия към съдържанието на даден клип до безсмислено детайлни коментари, завършващи с просто "LOL" или ":D" (най-вече под комични клипове, в които множеството от коментарите са цитати от самия видеоклип, които пък от своя страна получават критика от други потребители, повтаряйки, че не са глухи и са чули какво казват хората в клипа), като от време на време се виждат проблясъци на разсъдък. Обикновено в YouTube има функция "Flag", чрез която един потребител може да сигнализира за нарушаване на дадени права при определен видеоклип. При коментарите еквивалента на тази функция е "Mark as Spam" бутона, който скрива съдържанието на коментара от други потребители. От своя страна пък те могат да изберат чрез "hide/show" бутони дали искат да видят коментара, който е отбелязан като неподходящ.

"Flame wars" e названието, което потребителите в YouTube дават на безсмислените надменни спорове, които се пораждат в сайта. Прекалено често един спокоен спор се превръща в размяна на обиди и подхвърляне на иронични намеци за невежеството на опонента.